Akupunktur

"Akupunktur betyder fritt översatt nålbehandling och har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin som även innefattar kinesisk massage, koppning, moxabehandling, örtläkekonst och qigong (meditativ rörelse). Inom traditionell kinesisk medicin kallas människans livskraft för qi. Vid sjukdom beskrivs flödet av livskraften qi som störd. Med akupunktur kan jämvikten och ett lagom flöde av qi uppnås vilket återställer hälsan eller lindrar sjukdom."
- akupunkturforbundet.se

Eftersom målet med akupunktur är att återställa balansen av energi (QI) i kroppen så kan akupunktur med bra resultat användas till en mängd olika tillstånd:

 • Smärta i muskler, senor och värk i rygg, axlar och armbågar
 • Huvudvärk, migrän, tinnitus och yrsel
 • Artros, benhinneinflammation
 • Matsmältningsbesvär såsom magkatarr, diarré, IBS och förstoppning
 • Gynekologisk problematik såsom infertilitet, cystor, PMS och menopausbesvär
 • Sömnproblem, stress, trötthet, ångest, depressioner och utbrändhet
 • Allergi, astma, eksem, förkylningsbesvär
 • Ansiktsförlamning, domningar och svettningar
 • Rökavvänjning, beroendeproblematik

Akupunktur för fertilitet

Vid behandling av infertilitet eller ofrivillig barnlöshet krävs det en gedigen genomgång av din hälsa, sjukdomshistoria och nuvarande situation. I kinesisk medicin separeras inte hjärnan och själen ifrån dina fysiska symtom vilket innebär att din psykiska hälsa är lika viktig som din fysiska. På kliniken är det framförallt kvinnor som kommer för behandling, då ofta med menstruationsbesvär, utebliven ägglossning, endometrios, PCO/PCOS, stress eller medfödda åkommor. Vid en akupunkturbehandling är det fördelaktigt att börja i starten av din cykel, det vill säga de första mensdagarna. Jag rekommenderar oftast behandling ca en gång per vecka under en till tre menstruationscykler. Eftersom det är svårt att utvärdera behandlingen utan att ha genomgått en cykel blir därför behandlingstiden längre än vanligt i dessa fall. Enligt kinesisk medicin är den starka kopplingen mellan det reproduktiva systemet och dina känslor av största vikt att balansera. Eftersom ofrivillig barnlöshet kan vara en mycket psykiskt påfrestande situation är det otroligt viktigt att först lugna sinnet och hjärtat. 

Förutom akupunkturbehandling går vi även igenom kost, kosttillskott och om du eventuellt kan ha användning för kinesiska örter. 

Koppning

Kinesisk koppning tillhör en av världens älsta vårdformer och är en av behandlingsmetoderna inom traditionell kinesisk medicin. Genom att använda glas- eller plastkoppor mot huden skapas ett undertryck i bindväven i hud och muskler. Undertrycket ökar cirkulationen i muskler, hud och underliggande vävnad och bidrar till och behandlar:
 • Utrensning av slaggprodukter
 • Muskelavslappnande
 • Behandling av senfästeinflammation
 • Ökat välbefinnande
 • Cellulitbehandling

 

Kosmetisk akupunktur

Kosmetisk akupunktur, även kallad estetisk akupunktur eller "facial rejuvenation", är en av världens mest ledande behandlingar mot åldringstecken och 'hudskavanker' utan kirurgi. 

Kosmetisk akupunktur fungerar genom att kollagenproduktionen ökar lokalt och ger spänst åt hud och muskler i ansiktet. Den ökade produktionen gör att huden får en vacker lyster och du ger ett piggt och fräscht intryck. 
Behandlingsmetoden kan ta bort små och minska större rynkor och linjer, reducera påsar och mörka ringar under ögonen, minska dubbelhaka och stärka ditt imunförsvar.  

Under behandlingen sätts 15-70 st mycket tunna nålar i huden kring de områden i ansiktet där patienten vill ha effekt. Den lokala behandlingen kombineras med kroppsakupunktur för att ge balans och stärka dina energier. 

För att få bäst effekt rekommenderas ca 10 st behandlingar, 1-2 gånger i veckan. Efter behandlingsserien kan en boost-behandling behövas var åttonde vecka för att hålla maximalt resultat. 

Patienten brukar endast känna stramhet efter första behandlingen och resultat blir mer tydligt efter 3-4 behandlingar. 

Kosmetisk akupunktur hjälper mot:
 • Åldersrynkor och linjer
 • Acne
 • Dubbelhaka
 • Torrhet, slapphet och och matthet i ansiktet
 • Påsar under ögonen

De flesta patienter känner en skön känsla i kroppen efter en behandling. Nålarnabehandlingen avslutas alltid ansiktsmassage och 'jade-rolling' och ansiktet rengörs och återfuktas med endast ekologiska produkter.

Vad är en Jade roller?
En jade roller är ett massageverktyg som har använts i Kinesisk Medicin i tusentals år. Jade-sten är en renande kristall som hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter. Jade-rollern ökar blodcirkulationen i huden och hjälper till att lösa upp och rensa ut toxiner ur dina hudceller. Jade-rollern bidrar till en fastare hud och minskar dubbelhaka.
 

Forskning

Akupunktur i samband med IVF
En metaanalys och översikt från Kina och Australien som inkluderar 31 studier med över 6000 patienter som fått akupunktur i samband med IVF och ICSI.
Resultatet visar en signifikant 20%-ig ökning i klinisk graviditet, 36% ökning av levande födslar, 31% högre implantationsresultat.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876382018306188

Akupunktur och spermakvalitet
https://www.verywellfamily.com/the-research-on-acupuncture-for-infertility-1959902

Akupunktur för manlig och kvinnlig infertilitet
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182526/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30337989/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31335705/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33959581/